La força dels petits gestos

EUSEW, Awards

Torno molt contenta de Brussel·les de recollir, en nom de la Diputació de Barcelona, el premi Sustainable Energy Europe Awards (en la categoria Learning) que la Comissió Europea ha concedit al projecte Euronet 50/50 un projecte europeu que hem liderat des de la Diputació i que ha comptat amb la participació de 8 socis més.

L’Euronet 50/50 es basa en una idea molt simple, on tothom hi guanya, una estratègia win-win, amb accions que fan pensar en aquella mítica frase que deia que els petits canvis són poderosos. Està fonamentat en una metodologia alemanya, en la que mitjançant l’aplicació de petites modificacions en el hàbits quotidians es poden aconseguir estalvis significatius en el consum elèctric de les escoles. I l’estalvi aconseguit es reparteix al 50% entre l’escola i l’ajuntament. Però no tot queda aquí, amb aquesta iniciativa també s’aconsegueix que els alumnes s’emportin alguna cosa cap a casa, pel que el projecte té un efecte multiplicador, i al final tothom hi guanya, l’escola, l’ajuntament i finalment la societat. I tot amb accions tan senzilles com apagar els llums o els ordinadors quan toca, controlar la calefacció o aprofitar millor la llum natural entre d’altres.

I aquest ha estat un projecte exitós, amb bons resultats, on s’ha arribat a estalvis mitjans del 10% o de 2.100 € per escola, i on s’hi han implicat 6.900 alumnes de 43 municipis europeus que han estat treballant junts per a reduir emissions de gasos d’efecte hivernacle i lluitar contra el canvi climàtic. Però això no acaba aquí, actualment tornem a liderar un nou projecte, l’Euronet 50/50 max, amb l’objectiu d’estendre aquesta metodologia a moltes més escoles per tot Europa, però també aplicar-la a d’altres instal·lacions municipals com poden ser els poliesportius.

I aquest és un projecte en el qual la inversió que s’han necessitat en molts casos és inexistent o molt mínima, i que s’ha pogut tirar endavant gràcies a l’entusiasme i dedicació de tots els que hi han participat, des dels alumnes fins als tècnics tant de la Diputació com dels Ajuntaments, passant pels professors i pels conserges o el personal de manteniment.

I tots aquests factors, que tothom hi guanya, que pràcticament no es necessita inversió, que fa involucrar a la gent, i que obté resultats significatius, són els que la Comissió Europea ha valorat a l’hora de premiar aquesta iniciativa i a l’hora de proposar la seva continuïtat a través d’un nou projecte que tot just ara comença. I no només això, sinó que projectes com aquest, conjuntament amb tota la tasca que s’està fent per a estendre el Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses i a favor de l’eficiència energètica fa que tot l’equip de medi ambient de la Diputació de Barcelona siguem considerats un referent a Europa i que fins i tot el President de la Comissió Europea, José Manuel Durão Barroso, ens citi com a exemple en un dels seus discursos.

I iniciatives com aquesta, el que ens mostren és que en la lluita contra el canvi climàtic, a l’igual que en moltes altres ocasions, la majoria de les accions necessàries passen per nosaltres, que no es necessita una gran infraestructura, i que el fet de no disposar d’un gran pressupost no ens ha de servir d’excusa. I el que finalment ens demostra també és que són els projectes innovadors, que tenen gent compromesa al darrera i que impliquen a les persones els que ens permeten tirar endavant i triomfar, i aquest reconeixement ens anima a continuar treballant per a un futur millor.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s