Platja: quan la veritat no agrada, és una “presa de pèl”

Imatge

El govern del PP de Badalona continua negant la seva responsabilitat en la situació que està patint la platja de Badalona. Ara, fins i tot ho fa quan la Generalitat, a través de l’Agència Catalana de l’Aigua, li comunica per escrit que no ha detectat cap problema de funcionament a les depuradores del Besòs, Teià-Maresme Sud, Mataró, i Sant Andreu de Llavaneras que pugui vincular aquestes instal·lacions amb el problema dels residus flotants al litoral badaloní.

I com que això no agrada, al govern de la nostra ciutat l’única cosa que se li passa pel cap és tirar més llenya i qualificar aquesta informació de “presa de pèl”. Hi ha, òbviament, una part d’intencionalitat política i partidista en aquesta resposta fora de lloc. També una part d’ignorància, perquè si el govern del PP hagués enviat algun representant polític a la reunió, de dijous passat, de la Comissió de Platges que es va fer a l’ACA, tindria més elements sobre un problema que va centrar bona part de la trobada, i és que aquest estiu el fenomen dels sòlids flotants s’està produint de manera especial a una sèrie de municipis, entre els quals hi ha Badalona.

En aquesta reunió, l’ACA va mencionar l’extens estudi fet l’any 2004 sobre aquest problema, en el qual es concloïa que l’aportació de sòlids al mar deguts a incidències en depuradores era insignificant, i que principalment aquesta aportació es devia als sobreeiximents que es donaven en casos de pluja, en els quals el torrent pluvial arrossega i aboca al mar residus plàstics i vegetals presents als carrers i a la xarxa de desguàs. Una simple dada tècnica ho ha vingut corroborant: quan apareixen els sòlids no hi ha rastre de contaminació d’origen fecal, cosa que sí que trobaríem si es tractés d’abocaments continuats que provinguessin de les depuradores.

Segurament això el govern del PP de Badalona ho ignora de forma intencionada, perquè l’únic que vol és trobar una excusa i evitar que les mirades es fixin en el paper que té la seva gestió en l’agreujament d’aquest problema. En una anterior entrada d’aquest bloc ja vaig apuntar el paper que té la manca de neteja viària i de clavegueram en el fenomen, i com la irresponsabilitat del govern del PP, que en un any de major pluja ha netejat molt menys els carrers i la xarxa de clavegueram, és la clau de tot plegat. No cal insistir-hi, però no podem oblidar-ho.

La Generalitat ja ha dit oficialment que no hi ha cap incidència a les depuradores del Barcelonès i del Maresme que pugui explicar la presència de sòlids flotants al litoral badaloní. El govern de la nostra ciutat, en canvi, encara no ha estat capaç d’explicar amb dades objectives quina feina ha fet enguany per a mantenir lliures de residus plàstics i vegetals els carrers, les rieres i la xarxa de clavegueram. Sí ha fet el que acostuma a fer: una declaració fora de lloc, de baix to, considerant “una presa de pèl” la resposta de la Generalitat, que per a desgràcia de l’alcalde ve a dir que potser caldria que l’Ajuntament mirés què ha fet per a evitar-ho, desmuntant també la tesi defensada fins ara pel govern local sobre la procedència dels objectes amb què han de conviure els banyistes que van a la platja de Badalona.

Mentrestant, altra vegada el PP de Badalona no pot evitar la temptació de generar una polèmica que provoqui interès als mitjans de comunicació. Ho ha aconseguit. Això sí, a un preu força car: avui, la imatge pública de la ciutat com a destinació de sol i platja per a veïns del Vallès o comarques pròximes està ben tocada, i caldran molts esforços per a recuperar-la. Aquest és el greu problema on ens ha portat la gestió i la resposta d’un govern municipal més obsessionat en culpar algú que en assumir responsabilitats i trobar solucions.

Un pensament sobre “Platja: quan la veritat no agrada, és una “presa de pèl”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s