La gestió preventiva a la platja

Imatge

Aquests dies, i com a conseqüència del problema que hi ha hagut amb els sòlids flotants a la platja de Badalona, i en l’intens debat a les xarxes socials, hi ha gent que ens ha dit que els polítics ens discutim molt però no aportem solucions.

A mi m’agrada poc discutir-me, i menys perdre’m en debats estèrils, però no m’agrada que es falti a la veritat, que no s’expliquin bé les coses i que es busquin culpables on no n’hi ha. Perquè per a poder solucionar un problema primer s’ha de tenir una bona diagnosi, i culpant a d’altres a tort i a dret i sense proves no es va enlloc i el que és pitjor, no fa que en aquest cas tinguem menys sòlids al mar. I a més, abans de fixar-se en els altres, un ha de començar mirant el que té més a prop i veure si té la casa ben endreçada.

El problema dels sòlids a la platja és un problema antic, que ve de lluny, però després d’estius molt complicats, a començaments del 2000, aquest problema més o menys s’havia anat controlant, i els dies en els quals apareixien sòlids flotants eren escassos, i en general lligats a episodis de pluges.

És cert que Badalona per diferents motius té unes condicions complicades: té una conca important, i amb un gran pendent, i que amb els anys s’ha anat urbanitzant, el que fa que quan plou es puguin acumular quantitats d’aigua importants i que l’aigua no s’infiltri gaire en el terreny. A més té una sèrie de rieres que s’han anat canalitzant i s’han connectat al sistema de clavegueram de la ciutat, un sistema de sanejament unitari, és a dir, en el que pels mateixos col·lectors circulen l’aigua residual, l’aigua de les rieres, i les aigües pluvials. Tot això fa que a partir d’una quantitat de pluja molt moderada (a partir de 5 l/m2*) el sistema quedi col·lapsat i la barreja d’aigua residual i pluvial surti pels sobreeixidors que hi ha a la platja i d’aquí pugui anar al mar. I finalment, les corrents marines predominants al litoral tenen tendència a portar els sòlids cap a les platges de Badalona.

Davant d’això, s’ha de ser extremadament curós amb el manteniment del sistema de clavegueram i amb la neteja dels nostres carrers. I aquí és on el govern del PP s’ha relaxat, i ha disminuït clarament el pressupost destinat a aquestes partides, com també ha disminuït el personal dedicat a inspeccionar i portar la gestió del litoral badaloní. I al final, la qualitat de la platja se’n ressenteix.

I en aquest cas, no hi ha un culpable extern a qui acusar ni una sola solució màgica, perquè els problemes complexes requereixen atacar-los des de diferents vessants. Però el que si que està clar és que s’han de dur a terme accions preventives que permetin que quan plou arribi la mínima quantitat possible de sòlids al mar com per exemple:

–       Evitar al màxim que hi hagi sòlids al carrer. Això a Badalona en aquests moments és evident que no és així, i que ha disminuït la neteja que s’estava realitzant als carrers.

–       Fer tasques preventives de neteja de residus de les lleres de rius i rieres i també del clavegueram.

–       Netejar la platja i conscienciar a la gent que no es poden deixar residus a la sorra i que aquests també poden acabar al mar

–       Promoure des de l’Ajuntament una neteja del fons marí amb els clubs i la gent que fa submarinisme a la ciutat, no només per a fer la neteja, sinó també com a eina de conscienciació de la ciutadania.

–       De manera general reduir la utilització de plàstics, com s’ha fet per exemple amb la reducció en la utilització de bosses de plàstic.

–       Conscienciar a la gent que al WC no es pot llençar res que no sigui paper higiènic. La resta, tovalloletes o altres productes higiènics s’han de tractar com a residus i dipositar-los a les escombraries.

–       Controlar els abocaments de sòlids que es puguin fer des dels vaixells

I començant a fer aquestes accions és com ens en podrem sortir, però amb declaracions altisonants que no porten enlloc, i desviant l’atenció del problema no solucionarem res i continuarem convivint amb els sòlids a la platja els propers estius.

*Per tenir un ordre de magnitud, el dia 8 de juny de 2013, la pluja que va caure a Badalona va ser de 24 l/m2, i l’últim dia de pluja registrat, el 29 de juliol, la pluja va ser de 6,7 l/m2.

Un pensament sobre “La gestió preventiva a la platja

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s