Fibra òptica i titulars

 

foto fibra

La instal•lació de la fibra òptica a Badalona ha tornat a ser un exemple clar de la política de “Yo por un titular, maaaatooo” que s’està practicant a Badalona, i de com una acció, a priori positiva, pot convertir-se en un mal de cap per a molts veïns.

D’entrada vull dir que sóc absolutament favorable a l’extensió de fibra òptica a tota la ciutat, però que com totes les coses això s’ha de planificar i fer bé. Però és clar, tot depèn de l’objectiu real que es persegueixi.

Si el que vol el PP és un titular a Expansión i a d’altres diaris dient que Jazztel invertirà 14 milions d’euros a la ciutat, en un pla que es desenvoluparà a 14 municipis i que començarà per Badalona, i que la ciutat passarà a ser la que tindrà una major penetració de fibra òptica han fet diana. Però potser ens hem de preguntar per què han decidit que serem els primers, potser per què l’únic que li reclamem a l’operadora són quatre punts de wi-fi gratuïts, per a posar-se la medalla davant de gent que regularment ha vingut reclamant aquest servei a Badalona via twitter? Potser per què li han obert la porta a fer i desfer i d’entrada no li han reclamat cap soterrament de les línies ni l’han informat de que en determinats barris hi ha normatives municipals que són més restrictives?

Si en canvi, el que volem és que la fibra òptica pugui arribar a totes les llars de la ciutat, sense destrossar el paisatge urbà com s’està fent, s’hauria d’haver informat a Jazztel dels llocs on ja hi ha canalitzacions soterrades que podien utilitzar, s’hauria d’haver garantit un mínim de zones soterrades, especialment en les zones amb un major impacte visual, i se’ls hauria d’haver informat que en barris com a Dalt la Vila hi ha una normativa específica que fa que s’hagin d’evitar les línies aèries. I segurament la instal•lació hagués sigut una mica més cara, i també més lenta, perquè s’haurien estudiat amb més cura els traçats per a anar decidint els millors i els que causaven menys impacte, com estem fent ara des de la Gerència i el Districte 1 amb Dalt la Vila. Sempre buscant el compromís entre soterrar el que es pugui, sense que el sobrecost final sigui excessiu. O bé s’hauria intentat utilitzar els trams de clavegueram visitables per a passar la fibra òptica, com es fa a Barcelona, on a més això els hi genera ingressos per a l’Ajuntament.

Però és clar, si haguessin fet això, com sens dubte han fet la resta de ciutats, no podríem tenir el titular de ser la primera ciutat amb un major desplegament de fibra òptica. Doncs jo, prefereixo arribar bé, que arribar primer.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s