Preguntes sobre Thermomix, Sant Jordi i altres històries populars

20140430-115228.jpgAquesta és la crònica de com una bona idea pot desembocar en un cúmul de despropòsits per la manca de cintura i de visió de qui governa. Una jornada que va acabar amb un gran nombre de participants que van gaudir de la Fira, però que va comportar la discriminació de moltes entitats, moltes de les quals treballen per a col·lectius amb especials dificultats, i amb titulars en molts mitjans que van acabar associant la festa de Sant Jordi a Badalona amb la represssió policial. Molt lluny de la imatge que a molts ens agradaria donar de la nostra ciutat.

D’entrada vull dir que penso que és una bona idea de tallar Francesc Layret durant aquest dia i donar espai als comerciants relacionats amb Sant Jordi. El problema és quan no s’estableixen criteris clars, es fomenta el clientelisme i s’utilitza per a marginar a entitats culturals i socials no afins al règim. I això ho dic perquè no és normal que l’administració no compleixi els requisits de publicitat, transparència, i pública concurrència, i convidi a determinats comerços a participar mentre que no ho fa amb d’altres.

Setmanes abans de la Diada de Sant Jordi vaig reunir-me amb la regidoria de comerç, per a traslladar-li la preocupació de determinades entitats, tant culturals com socials, davant de com s’estaven repartint els espais a ocupar pels diferents comerços i entitats. Concretament vaig reclamar l’elaboració d’un reglament consensuat per a establir criteris clars a l’hora de determinar els espais. També vaig demanar que no es discriminés a les entitats que tradicionalment han sortit per Sant Jordi a vendre roses o llibres, per a donar a conèixer la tasca que realitzen i per a recollir fons per a continuar fent la seva tasca i que no se’ls situés en una zona allunyada.

La resposta que se’m va donar va ser que buscarien un bon lloc per a les entitats i que tenien moltes peticions de comerços, però que s’havien de limitar a productes relacionats amb Sant Jordi.

Quan es van començar a muntar les parades ja vam veure que de la teoria a la pràctica hi havia un abisme. Les peticions de comerços no eren tantes com ens havien fet creure, doncs la presència d’espais buits entre parades era important. També quedava lliure el carrer Sant Anastasi, on altres anys havien estat les entitats socials, i al passejar es feia evident que un bon lloc per a perllongar la fira era el carrer del Temple fins a Via Augusta, com es fa en la Fira de l’Arrop. En aquest sentit, que una entitat com Òmnium hagués de recórrer a l’hàbil i intel·ligent maniobra d’instal·lar-se a l’antic local de l’Opencor al carrer Francesc Layret ens dóna una idea dels límits, com a mínim absurds, als que va arribar el govern en el seu afany per limitar la presència dels autèntics protagonistes d’una festa cívica i cultural com passa a la resta de ciutats.
image

També va quedar palès que el concepte de comerç relacionat amb Sant Jordi que té el PP era peculiar, per dir-ho d’una forma suau. Més enllà de la pregunta que molts ens continuem fent sobre la Thermomix, n’hi ha d’altres, moltes altres, que també cal que ens fem en veu alta:

– La parada de la Thermomix es justifica per què té llibre d’instruccions o per què hi ha llibres de receptes?
– Per què hi havia paradetes d’una exposició de decoració que es farà a la casa de les germanes Arnús? Quina relació té això amb Sant Jordi?
– Per què dues escoles podien estar a la zona reservada als comerços i per què les altres entitats no?
– Per què una entitat com Alvent, que fa un concurs literari i edita i ven llibres no se’l va deixar posar al costat de les parades de venda de llibres, i a particulars que havien auto-editat un llibre sí?
– Per què des de l’Ajuntament es va convidar d’una manera àmplia a les floristeries i a les botigues que venen llibres a què estiguessin a Francesc Layret mitjançant correus electrònics, i en canvi només es va convidar a certes pastisseries i forns de pa i no a la resta?

D’altra banda també va ser desproporcionada la presència de la Guàrdia Urbana, com va denunciar el sindicat majoritari, la PSU, a l’igual que també la reacció que van tenir quan Omnium Cultural va treure una taula al carrer. I això ens porta a noves preguntes:

– Calia una paradeta de la Guàrdia Urbana presidint l’entrada a la Fira, i la presència de nombrosos efectius de la unitat Omega que intimidaven més que una altra cosa?
– Per què la Guàrdia Urbana no va actuar contra diverses entitats socials que no van ocupar el lloc que verbalment se’ls hi havia assignat, i en canvi es van abraonar contra Òminum Cultural?

Massa preguntes sense resposta i que no conviden a pensar gens bé. I que en tot cas confirmen el que vaig dir en un post anterior que el PP vol pervertir la Diada de Sant Jordi, treient-li tot significat cultural, de solidaritat o catalanista i mercantilitzant la festa. I que tal com va dir l’Alcalde al ple, en un moment sublim, Sant Jordi no és un dia per a les entitats culturals, sinó que hi ha altres dies per a fer actes d’aquest tipus. Delirant!

Enllaços relacionats:
Els sobiranistes, apartats del Sant Jordi de Badalona
Badalona, la Thermomix, i la cultura clandestina
La Guàrdia Urbana considera excessiu el control a Òmnium a Badalona

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s