Nous aires a Badalona

Category-ChangesAra ja han passat uns dies des de les darreres eleccions municipals, que a Badalona es van acabar amb un resultat que pocs preveien. El PP, tot i que va augmentar en vots, no va arribar a la majoria absoluta que necessitava per a poder governar, conseqüència de totes les portes que s’ha anat tancant i d’una campanya electoral extremadament agressiva i que li impedeix fer qualsevol pacte a excepció de l’únic regidor de Ciutadans. El PSC es va enfonsar, passant de 9 a 4 regidors. ERC va aconseguir un bon resultat amb 3 regidors i la sorpresa la va donar Guanyem, amb una entrada fulgurant a l’Ajuntament, quedant com a segona força política, i optant a l’alcaldia.

En el cas de CiU, els resultats van ser inferiors als esperats, passant de 4 a 2 regidors, el que fa que, malgrat ser el partit més votat a Catalunya, s’hagi d’encetar un procés de reflexió i d’autocrítica, per la baixada general que ha tingut el partit a l’àrea metropolitana, però també a nivell local. Aquest resultat també fa que no hagi sortit de regidora, però que continuï treballant tant per Convergència com per Badalona.

Ara doncs, en aquests moments a Badalona s’obre un nou període, en el que ja s’anuncien renovacions en alguns partits i on es configura un nou ajuntament que de moment planteja noves il·lusions però també moltes incerteses, que mica en mica s’aniran confirmant o esvaint. I amb un PP que està tornant a tensionar i a polaritzar a la ciutadania, al no acceptar les regles del joc, que ens agradin o no són que la ciutadania escull regidors, i els regidors escullen l’alcalde. Que potser seria millor disposar d’un sistema a doble volta que permetria l’elecció directa de l’Alcalde o Alcaldessa? Jo crec que sí, però ara no és així i aquest seria un tema a defensar de cara a properes legislatures. En tot cas, i pel que s’està veient aquests dies, el PP tornarà a l’oposició destructiva a la que ens tenia acostumats, en la que no va dubtar a enfonsar la imatge de Badalona per a servir als seus interessos. Van apostar al tot o res i va perdre, i ara estan demostrant que tampoc saben perdre.

5 pensaments sobre “Nous aires a Badalona

 1. Mercè et dono la raó però convindràs amb mi que el PSC tampoc va saber perdre hi ha estat fent un govern a l’ombra en moltes ocasions. Dubto també que Guanyem sàpiga portar la ciutat al lloc que li correspon (i no em refereixo a les trobades amb esplais o en els congressos d’ongs que és on es mouen amb comoditat).
  Si crec que cal una enorme procés de reflexió a nivell de tots els partits i de CiU en concret. Una renovació que passa per com vendre el discurs però sobretot per una renovació de cares. Sempre que pensat que no és bo per un partit tenir algú més de vuit anys (dues legislatures) i en el cas de CiU a Badalona això sembla evident doncs no s’ha aconseguit mantenir un mínim sinó que s’ha anat a mínims cada cop més. Ens movem a més en un terreny on s’ha vist la possibilitat d’arraconar CiU a tots nivells i crec que en part és perquè no s’ha sabut vendre el discurs.

  Espero que aquest gir es faci l’abans possible perquè feina se’n fa i de bona però cal arribar a la gent i més en un moment en que la gent compra el discurs fàcil i ràpid. Mireu sinó, ha guanyat aquelles opcions que porten dos dies de formació i amb líders que van dir que mai es dedicarien a la política,per tant, gent amb experiència zero i la política no és només aixecar la pancarta tot el dia. I això que sembla una solució a un cansament d’un moment concret marcarà el mig-llarg termini tot i que ara en sembli que tot és mou per l’efecte del present.

  Reflexió, acció i canvi (ui,m’ha quedat molt guanyem això)

  1. Tens raó en que el PSC no va saber perdre tampoc. I si que cal una reflexió a CiU, a nivell local, però especialment a nivell de tota l’àrea metropolitana, perquè és on no hem sabut arribar, per diferents motius. A mi també em genera dubtes de com serà aquest nou govern a Badalona, per què estem parlat de que hi haurà regidors que no tenen experiència, i moltes sensibilitats diferents, el que pot crear inestabilitat, però ja veurem com es desenvolupa. I si que tinc la sensació que, en general, estem en un moment de cansament de la gent, que ha reaccionat votant a formacions noves amb discursos fàcils. Ara falta veure com es governa, i si govenant determinades coses es poden mantenir. Crec que passem d’un extrem a l’altre i que al final tornarem al punt mig.

   1. Mercè, no crec que la inexperiència política dels nous regidors sigui un problema, menys encara que això sigue novedós doncs que jo sàpiga ni els que ara surten, ni vosaltres la pasada legislatura tenieu allò que es diu experiència de govern i concretament en el teu cas, la teva professionalitat va fer possible la bona feina… crec més en la bona fe i la honestedat que en la suposada experiència politica. De totes maneres tot està per veure i crec, que la oposició, ha d’ajudar que la ciutat i sobre tot els seus ciutadans millorin.
    Una abraçada

   2. Aurora, jo també crec en que moltes coses depenen més de les persones, de la seva capacitat i de les seves ganes. I també és evident que tothom comença algun dia. Però la diferència, i que per això ho deia, és que quan jo vaig començar estava amb companys que feia temps que estaven a l’ajuntament, tot i que no havien governat, i vam entrar a governar amb d’altres partits que ja tenien experiència de govern, PSC i ERC. Tot això va facilitar les coses. Ara la inexperiència és general. I això té una part bona, perquè es poden replantejar moltes coses, però alhora pot costar molt més entendre com funciona tot i posar-se a funcionar. Ni tot allò nou és positiu de per si, ni tot allò vell o amb experiència és negatiu de per si. Per mi, com sempre, el terme mig hagués estat l’ideal, un govern combinació de gent amb experiència i gent nova. Una abraçada.

   3. Cert. En quan les noves formes que han sortit venen un discurs fàcil i simple que el temps dirà. Colau ja hagut de fitxar “la casta” per poder gestinoar i a Podemos aspiren a liderar el 27S un bomber, un aturat o una dependenta de mercat (tot situacions personals gens recriminables però que fan pensar que veuen en la política una opció d’un bon sou i poca cosa més).
    A banda d’això i més en clau de partit crec que cal lluitar contra dues passes de difícil vacuna segurament.

    Una la fòbiavergència que ha calat fort en la societat catalana i que ha crescut amb el protagonisme de Mas en el procés. Abans eren els antipujolistes, després el discurs de CiU=PP, els tripartits per desbancar Mas que va guanyar les eleccions (en vots i escons) i ara Duran per fer trontollar la convicció cnvergent en el procés. La tupinada final d’això serà el 27S on es busca votar una Catalunya amb o sense CiU. Ho deia la Colau i ho reafirmava la Camats (estem preparats per fer fora Artur Mas) i ho ratifica Erc trencant un pacte signat davant la tv on havien de primar els acords ci-erc en les municipals. El resultat és que erc no ha pactat enlloc amb CiU i si a acomplert el pactes d’esquerres signat el juliol passat. El que veu aquest bloc d’esquerres és que tot i queCiU baixa segueix sent la força més votada. Si els vots no els fan fora fem-ho des dels partits d’esquerres (que creuen convertir espanyolistes en independentistes de la nit al dia, que diuen tenir les mans netes mentres els posen exconsellers i exalcaldes a la presó,wetc.).

    L’altre virus viu dins els propis partits. Centrat-me només en convergència crec com et deia que el discurs fa temps que no el sap fer calar a la gent.Té un vot fidel però un vot crític i exigent que va fluctuant. Aquí em podria estendre però voldria centrar-me en clau local. A Badalona ha guanyat les cares noves perquè, en part, fa massa temps que veiem les mateixes cares. A vegades no es resolt canviant la imatge gràfica o el titular sinó que cal fer un canvi de rostres. CiU-BDN crec que no ha sabut transmetre missatge ni acció. A Badalona fa temps que es té la sensació que CiU és la crossa que es recolza a qui governa en cada moment. Segurament ha passat factura que fos qui abonés l’alcaldia del PP en el moment en el que estem, la fòbiavergència que et comentava abans i que no arriba la feina feta potser perquè es té la sensació que seguim allà on erem justament perquè no hi hagut renovació des de fa temps (i no em refereixo a llocs de llista que van com van). Crec que si CiU vol sobreviure a Badalona li pertoca fer una bona renovació en tots els sentits. Deixo clar que no desmereixo ni les persones ni les feines fetes però crec que queda clar que lo anterior pesa molt més.
    Per cert, enhorabona per la feina feta i pel bloc que m’agraat començar a seguir.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s